Donuts med 40% mindre fett

Varje år sätter vi européer i oss runt 20 000 ton smaskiga men fettdrypande munkar. En ny bakteknik, framtagen av SP-forskare och ett amerikanskt företag, minskar fettmängden med 40 procent. Arbetet är nominerat till EARTO Innovation Prize.

Frågeställning

Kan man producera donuts som är mycket fettsnålare än traditionellt friterade produkter och samtidigt behålla god smak och textur?

SPs insats

SP, CSM och IRCON har utvecklat en ny bakteknik, som bygger på infraröd värmning (IR). Tekniken imiterar friteringsprocessen. Munkarna smakar lika bra, trots att de är betydligt fettsnålare. Solrosolja, istället för palmolja, ger även en hälsosammare produkt.

Resultat

Donutsen har 40 % mindre fett och 45 % mindre mättat fett.  Ca 700 ton donuts säljs nu i Tyskland, Italien, Frankrike och England. Tekniken nominerad till EARTO Inovation Prize 2015.

Kontakt: Lovisa Eliasson, 010-516 66 75, Lovisa.eliasson@sp.se.

Relaterad information

Kontaktpersoner

Lovisa Eliasson

Tel: 010-516 66 75

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.

Dela den här sidan: