Ny kunskap ger smakligare choklad

Tillverkning av choklad med högre kvalitet och längre hållbarhet är nu möjligt tack vare EU-projektet ProPraline. Projektet har tagit fram lösningar för att komma åt vanliga kvalitetsproblem som grå missfärgning av chokladen och sprickbildning.

En grå missfärgning av chokladens yta, så kallad fettblomning, och sprickbildning ger chokladen ett mindre aptitligt utseende och leder till sämre hållbarhet. För att undvika problemen måste chokladen tempereras, kylas och förvaras på rätt sätt.

Lösningar för att minska problemen med fettblomning och sprickbildning

Därför har man inom EU-projektet ProPraline tittat på olika lösningar för att minska problemen med fettblomning och sprickbildning under tillverkningen. Choklad som måste kasseras för att den inte lever upp till kvalitetskraven kostar tillverkarna mycket pengar.

Projektet är en del av EUs sjunde ramprogram för europeiska små- och medelstora företag och målet är att stärka konkurrenskraften för europeiska pralintillverkare.

Praktiska lösningar för att minska vattenmängden

Projektet har bland annat utvecklat en ny seedingprocess som är snabbare och effektivare för att förhindra fettblomning än traditionell temperering. Vattenaktiviteten i fyllningen visade sig vara en stark bidragande orsak till sprickbildning. Därför har man tagit fram ett flertal praktiska lösningar för att minska vattenmängden i fyllningen. Kylning, frysning eller en kort värmebehandling direkt efter produktion är också viktigt för att förhindra de undersökta kvalitetsproblemen och förlänga hållbarheten. 

Höja kvaliteten på chokladen

Dessa resultat ger nya möjligheter för pralintillverkare att energioptimera sin tillverkning och höja kvaliteten på sina produkter.

ProPraline har utsetts som ett av EU:s 15 mest innovativa forskningsprojekt.

Jordbruk och livsmedel

Vi utför forskning och innovation i hela livsmedelskedjan, från jordbruksproduktion och marina livsmedel över industri och handel ända till konsumentledet.Läs mer...

Innehåll A-Ö

Allt innehåll på webbplatsen såsom våra tjänster, forskningsområden etc. presenterade med nyckelord i en lista från A till Ö.Läs mer...

Relaterad information

Kontaktpersoner

Lina Svanberg

Tel: 010-516 66 79

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.

Dela den här sidan: