Omgivningsbuller

RISE har lång erfarenhet av att kartlägga befintligt omgivningsbuller och förutse framtida situationer med hjälp av mätningar och beräkningar. Vi utför också mätning och beräkning av trafikbullerskärmars insättningsdämpning och fasaders ljudisolering.

Man räknar med att mer än två miljoner svenskar utsätts för trafikbullernivåer över riktvärdet 55 dB A-vägd ekvivalentnivå utomhus vid sin bostad (uppgift från 1998).

Omgivningsbuller härrör från väg-, tåg-, flygtrafik, industrier, restauranger, diskotek, musik- och sportevenemang, parkeringsplatser m m. Vad bullernivån vid mottagaren blir beror av flera faktorer, bl a:

  • bullerkällornas styrka
  • avstånd mellan ljudkälla och mottagare
  • terrängens utseende
  • markens egenskaper
  • bebyggelse
  • väderförhållanden

Verktyg vid mätning

Vi använder bl a programmet SoundPLAN som är ett kraftfullt mjukvarupaket för beräkning av trafikbuller, buller från industrier etc. Beräkningarna baseras på terrängmodeller, trafikdata och/eller mätdata i enlighet med de nordiska beräkningsmodellerna. Bullernivåerna kan beräknas för ett stort antal punkter och exempelvis redovisas grafiskt som bullerkonturer.

SoundPLAN har även beräkningsmodeller för luftföroreningar. Genom vårt samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet kan vi erbjuda en komplett analys av buller- och luftföroreningssituationen.


Ljuddemo
Klicka på miniatyrbilden för att ladda ner vår ljuddemonstration till din dator (2,4 Mbyte).


Ladda hem vår ljuddemo och lyssna på hur buller från en motorväg påverkas av olika faktorer. Klicka på bilden till vänster och spara filen på din dator under namnet Ljuddemo_SP.exe (du måste alltså lägga till .exe till filens namn).

 

 

 

                                _               Relaterade länkar:                                              _

Ljud och vibration

Ljud och Vibrationssektionen på RISE utför uppdrag till industri, myndigheter och forskningsorgan. Vi provar, utreder, beräknar, forskar, utbildar och hjälper till att lösa problem i samband med produktutveckling.Läs mer...

Relaterad information

Tjänster

Visa A-Ö ...

Verksamhetsområden

RISE Samhällsbyggnad

Se även

SoundPLAN

Kontaktpersoner

Jan Almqvist

Tel: 010-516 54 60

Dag Glebe

Tel: 010-516 57 31

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.