Höghastighetsvideo

Vid snabba förlopp, t ex en krock eller en process i en maskin, hinner det mänskliga ögat inte uppfatta allt som sker. I många fall kan man mäta olika parametrar, men möjligheten att visuellt kunna följa förloppet ger ofta ett betydande mervärde.

För att relatera till exemplen ovan, vill man vid krockprovet se dels hur säkerhetssystemen och dess komponenter uppför sig, dels se dockans eller dockornas rörelser. I en maskin kan det gälla att se hur ett material uppträder vid bearbetning eller formning.

En användbar teknik är höghastighetsfotografering. Genom att filma förloppet med en höghastighetskamera kan man i efterhand i lugn och ro analysera förloppet.

 

Vi har två digitala höghastighetsvideokameror för registrering av snabba förlopp. Kamerorna som är av fabrikat Kodak kan ta upp till 1000 bilder/s med en exponeringstid av 0,1-1 ms. Båda kamerorna är dessutom medåkande. Vid 1000 bilder/s kan man spara en sekvens på 2,7 sekunder, och vid 250 bilder/s kan man spara en sekvens på cirka 10 sekunder. Systemet innehåller också ett analysprogram som gör det möjligt att via avståndsmarkeringar på objektet mäta dess rörelser. Man kan föra över den sparade informationen till CD samt DVD. Med en bra belysning blir bildkvalitén mycket hög.

Kamerorna används i första hand för dokumentering vid krockprov av system och komponenter. Detta förhindrar givetvis inte att de kan användas för andra ändamål, t ex i industriella processer, etc. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för användningsområdet. Utrustningen är portabel, så det är möjligt att utföra filmningar även utanför laboratoriet.

 Höghastighetsvideo (öppnas i nytt fönster)

 

Relaterad information

Tjänster

Visa A-Ö ...

Verksamhetsområden

Visa A-Ö ...

Kontaktpersoner

Magnus Andersson

Tel: 010-516 52 74

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.