Certifierad Besiktningsman för lagerinredningar
Många företag har lagerinredningar som pallställ, hyllställ, grenställ och djupstaplingsställ. Dessa produkter anses inte färdiga förrän de är uppmonterade och klara att tas i bruk. Då, såväl som löpande, ska besiktningar göras för att undvika att lagret blir en säkerhetsrisk. Besiktningar ska också göras av om-, tillbyggda och flyttade lagerinredningar. Reglerna finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter som du kan läsa mer om i faktarutan nedan.Certifikatet intygar att den certifierade har den kompetens som krävs för att utföra de besiktningar som behövs hos alla företag som har lagerinredningar. Certifikatet intygar också att ställda krav på en certifierad besiktningsman av lagerinredningar enligt RISE Kravspecifikation Besiktningsman lagerinredningar uppfylls. För att vara certifierad har man, utöver att genomgått en kurs och gjort ett kunskapsprov, redovisat sin erfarenhet och utbildning.
Intresserad av certifikat?
Just nu genomför vi en uppdatering av certifieringsreglerna. Är du intresserad av en nycertifiering eller omcertifiering så kontakta oss för besked.
Syfte
Ett certifikat intygar att den certifierade har den kompetens som krävs för att utföra de besiktningar som behövs hos alla företag som har lagerinredningar. Certifikatet intygar också att ställda krav på en certifierad besiktningsman av lagerinredningar enligt RISE Kravspecifikation Besiktningsman lagerinredningar uppfylls. För att vara certifierad har man, utöver att genomgått en kurs och gjort ett kunskapsprov, redovisat sin erfarenhet och utbildning.
Förteckning över certifierade
Vi upprättar en förteckning över de besiktningsmän av lagerinredningar som vi har certifierat. Den som söker en certifierad besiktningsman av lagerinredningar kan söka i förteckningen.
Arbetsmiljökrav
Enligt AFS 2006:4 (10 §) ska arbetsutrustning som slits eller åldras genomgå regelbundna kontroller. Arbetsgivaren behöver därmed ha rutiner för att fortlöpande kontrollera att lagerinredningarna inte har förändrats eller skadats så att risk för olycka föreligger. Detta krav finns även i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (8 §, första stycket, AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete. I företagets rutiner skall framgå hur frekvent kontrollen skall utföras, vilka punkter som skall kontrolleras och vem som ansvarar för att kontrollen blir utförd.
Följande föreskrifter från Arbetsmiljöverket kan ge viktig information när det gäller arbete med lagerinredningar:
AFS 2006:4 Användning av arbetsutrustning
AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete
AFS 1981:15 Skydd mot skada genom ras
Har du frågor?
Kontakta oss gärna på fragor.person@ri.se