Tid via Internet

P.T. Bridgeport Bear; from Pogo, Walt Kelly (http://www.eecis.udel.edu/%7emills/pictures.html)RISE tillhandahåller en service för synkronisering av datorklockor via Internet och det standardiserade Internet-protokollet, Network Time Protocol (NTP).

Mer om detta kan du läsa om på vår sida om forskning inom Internet och NTP samt på den officiella Web-platsen för NTP som innehåller en mängd information om NTP i allmänhet och även om vilken noggrannhet man kan förvänta sig som användare. I allmänhet är noggrannheten ca 1-50 millisekunder relativt UTC. Noggrannheten beror i stora delar på avståndet till servern men även på typ av Internetuppkoppling.

Kostnadsfri NTP-tjänst

RISE NTP-service är kostnadsfri och erbjuder tjänsten från fyra servrar både för IPv4 och IPv6, två via RISE Borås:

  • ntp1.sptime.se  193.11.166.2    2001:6b0:42:1::123
  • ntp2.sptime.se  193.11.166.18  2001:6b0:42:2::123

och två via en RISE-anläggning i Stockholm:

  • ntp3.sptime.se  193.11.166.36  2001:6b0:42:3::123
  • ntp4.sptime.se  193.11.166.52  2001:6b0:42:4::123

Tillsvidare finns även våra traditionella NTP-servrar tillgängliga. Dock rekommenderar vi inte att använda dessa i nya klientkonfigurationer utan hänvisar till de fyra servrarna enligt ovan.

  • ntp1.sp.se OBS: ny IP adress 193.11.166.8
  • ntp2.sp.se OBS: ny IP adress 193.11.166.20

Vi erbjuder även en autentiserad NTP-tjänst som använder NTPv4 autokey (IFF identitets-shema). Observera att tjänsten för närvarande endast är för utvärdering och test och ännu inte officiell. Vi uppskattar kommentarer och förslag till time@sp.se.

  • ntp3.sp.se OBS: ny IP adress 193.11.166.7
    (servern svarar endast på autentiserade NTP-medelanden)
Samarbete med Netnod Internet Exchange

RISE samarbetar även med Netnod Internet Exchange i Sverige AB som driver två server var i Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall och Luleå. Du kan läsa mer om detta på Netnods hemsida.

Programvara

Programvara för att använda NTP finns redan installerad i de flesta UNIX/Linux-versioner. Även MacOS och modernare Microsoft Windows har denna funktion installerad. Program till andra operativsystem finns att hämta på Internet. I tillägg till detta har RISE skrivit en enkel Windows-baserad programvara. Denna kan laddas ner från vår sida om mjukvaror för tid. 

NTP-tid

NTP-tid från våra egna servrar och från Netnods servrar är direkt spårbar till den svenska officiella tidsskalan UTC(SP). För Netnods servrar får vi spårbarheten genom mätningar mot GPS till RISE i Borås. Mer om detta kan du läsa på vår sida om forskning inom GPS.

Daglig övervakning

RISE har av PTS fått som uppgift att monitorera Netnods servrar. I detta ingår en daglig övervakning och dokumentering av driftdata och hur noggrant servrarna distribuerar tid. Vi har därför satt upp en hemsida där en användare kan följa noggrannheten hos servrarna.

 

Programvaror för tid

Interaktiv programvara för "On-site" kalibrering av tidintervall genererade av tidtagarur, t ex manuella stoppur.Läs mer...

GNSS - Global Navigation Satellite Systems

Projektet berör i första hand GNSS (Global Navigation Satellite Systems) och har som mål att i realtid utnyttja observationer från GNSS. Läs mer...

Driftdata och statistik för NTP-servrar

För att följa noggrannheten och funktionen hos de NTP-servrar SP underhåller så finns ett antal webbsidor som uppdateras dagligen. Läs mer...
RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.