Dagsljus når längre med glasfiber

Vilka möjligheter finns det att använda glas som ljusledare i byggnader och tunnlar? Det ska glasforskningsinstitutet Glafo undersöka tillsammans med forskningsinstitutet Acreo och Uppsala universitet. Vinnova stöttar arbetet med 0,5 Mkr.

– Idag finns ljusledande fiber av plast. Dessa har dock en begränsad räckvidd och ljuset som leds igenom plastfibern förlorar delar av det viktiga dagsljusspektrat, säger projektledare Christina Stålhandske på Glafo.
Att använda glas har en rad fördelar, enligt Christina Stålhandske. Framför allt handlar det om kvaliteten på ljuset och att man med glas skulle kunna nå minst fem gånger längre in i byggnader än vad som är möjligt med dagens teknik.
– Dagsljus är viktigt för att människor ska må bra. Med ljusledande fibrer av glas skulle man kunna få in dagsljus i svåråtkomliga lokaler långt inne i byggnader och tunnlar som idag endast kan belysas med elektriskt ljus.
Nackdelar finns förstås. Frågan är om det är möjligt att ta fram en fiber som kan konkurrera ekonomiskt med plastfibern.
Visionen är att Glafos studie ska bereda vägen för svensk tillverkning av internationellt konkurrenskraftiga solljussystem av glas.

 

För mer information: Christina Stålhandske, Glafo, 010-516 63 63, christina.stalhandske@glafo.se

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.