Bioaktiva ämnen i bär - förekomst och mätmetoder

Bär är färgrika, smakrika och fyllda med antocyaniner och andra bioaktiva ämnen. Dessa ämnen ger bären dess unika egenskaper och de anses även vara kopplade till positiva hälsoeffekter. Det påstås att bären i norr är mer hälsosamma än andra bär, stämmer det?Vad är egentligen bioaktiva ämnen och varför är det intressant att mäta dessa i bär och bärprodukter? Hur påverkas ämnena av säsong och förädling? Hur går man tillväga för att analysera halten av dessa ämnen? På kursen besvarar vi dessa frågor på en grundläggande nivå genom både teori och praktik. Du får stifta bekantskap med analysutrustning som spektrofotometer och HPLC.

Syfte

Utbildningen syftar till att ge en grundläggande förståelse för de kemiska ämnen som ger bären dess hälsobefrämjande egenskaper, speciellt antocyaniner. Utbildningen ska också ge grundkunskaper i metoder och utrustning för kemisk analys av antocyaniner.  Kursen lämpar sig särskilt som förberedelse för den som själv vill sätta upp egen analysverksamhet med spektrofotometer.

Målgrupp

Kursen vänder sig till företag som arbetar med odling, inköp, försäljning eller produktutveckling av bär/bärprodukter samt övriga som behöver en grundläggande förståelse för antocyaniner och andra bioaktiva ämnen i bär/bärprodukter. Utbildningen kräver inga tekniska förkunskaper.

Innehåll

Kursen genomförs i form av föreläsningar, praktiska övningar och diskussioner.

 

·         Introduktion till bärens unika egenskaper

·         Vad är antocyaniner och varför finns dessa i bär?

·         Analysmetoder för antocyaniner

·         Förekomst och analys av andra bioaktiva ämnen

·         Hur påverkar säsong och förädlingsprocess bärens egenskaper

Utbildningstillfällen

Kontakta kursansvarig eller kursadministratör för intresseanmälan.

Avgift

6 900 SEK (exkl. moms)
Priset inkluderar kursdokumentation, kursintyg och förtäring. 20 % rabatt för deltagare nummer två vid anmälan av minst två deltagare från samma företag.

Kontaktpersoner

Kursansvariga
Lovisa Eliasson

Tel: 010-516 66 75

Roger Uddstål

Tel: 010-516 66 43

Kursadministratör
Tina Petersson

Tel: 010-516 66 63

Dokument

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.

Dela den här sidan: