Personcertifiering

PersoncertifieringInom industrin och samhälls-byggande behövs människor med dokumenterad kompetens för att utföra vissa kvalificerade uppgifter. Dessa personer kan få ett behörig-hetsbevis utfärdat av oss på RISE Certifiering.

Vi är ackrediterade för att utföra certifiering inom flera områden styrda av lagar, förordningar och föreskrifter. Vi tillhandahåller även certifieringar baserade på frivilliga överenskommelser mellan bransch-
organisationer och marknaden.

 

Likabehandling

Vi ger lika förutsättningar och möjligheter för alla sökande.

Det gör vi genom att:

Vi granskar alla sökande utifrån myndigheters och/eller branschkrav eller andra fastställda krav på utbildning, erfarenhet, kompetens och lämplighet som framgår av respektive certifieringsregel.

Vi tillämpar samma prissättning för alla sökande

 

 

SENASTE NYTT 2019-04-02

Nu är inloggningen till vår kundportal förenklad. Scrolla till längst ned på startsidan (www.ri.se). Klicka på "Logga in" nere till höger eller klicka här. Du kommer nu till ett val, där du klickar på "+" för Personcertifiering och sedan "Logga in".

 

SENASTE NYTT 2019-03-21

Nu har vi uppdaterat söksidan för giltiga personcertifikat. Du hittar sidan dels här, dels i menyn nere till höger. Du kan även söka giltiga certifikat för Kontrollansvarig, Sakkunnig Funktionskontrollant, Energiexpert, Sakkunnig KUL, Sakkunnig i brandskydd via Boverkets söksida.

 

SENASTE NYTT 2019-03-05
Har du funderingar och frågor om certifiering, te x om årlig rapportering, om förnyelse av certifikat mm? Då kan du hitta förklaringar i dokumentet Frågor och svar. Löser du ändå inte dina frågor där är du välkommen att mejla oss på fragor.person@ri.se

 

SENASTE NYTT OM KUNDPORTALEN 2018-11-06

Införandet av vår nya kundportal har medfört en hel del utmaningar både för er kunder, och för våra egna handläggare. Vi ber om ursäkt för detta och jobbar intensivt för att lösa alla utmaningar.

Ni som väntar på slutresultat av årsrapporteringar, nyansökningar eller förnyelseansökningar – vi ber er att hålla ut lite till. Vi jobbar mycket intensivt på att hjälpa alla kunder efter bästa förmåga.

 

Vi ber er också under tiden att observera följande:

PappersdiplomPappersdiplom skickar vi inte längre ut då de digitala kommunikationerna sparar tid och miljö. Ni som ändå vill ha ett sådant ber vi att sända begäran till fragor.person@ri.se

Plastkort - Utskrift av plastkort för din certifiering är för tillfället stoppad pga anpassning till nya portalen. Vi återkommer när korten åter kan skickas ut.

Certifieringsmärke -  Certifieringsmärke till dig som kund är planerat att kunna levereras automatiskt, men funktionen kräver vissa lösningar vilka ännu inte kunnat startas. Vi återkommer med mer information om detta senare. Om du behöver märke under tiden, kontakta fragor.person@ri.se

 

Inloggning

Här följer de senaste instruktionerna för att logga in på nya kundportalen (Ecert)

Nya kunder första gången

 1. I ett av de välkomstmeddelanden du fick från vår IT-avdelning finns en länk för att aktivera dina inloggningsuppgifter. Klicka på länken och låt systemet skapa användarnamn och lösenord. Skriv ned och spara dessa för framtiden.
 2. I ett annat meddelande du fick hittar du en webbadress inne i texten. Den börjar med https://........... Kopiera denna med din musmarkör, kopiera och klistra in i din webbläsares adressfönster, och tryck på returknappen.
 3. Nu ska du få upp ett inloggningsfönster där du skriver in användarnamn och lösenord. Tryck retur.
 4. Du kommer till ett fönster med en orange ribba nedtill. Klicka på ribban utan att fylla i användarnamn eller lösenord.
 5. Du ska nu komma in på portalen. Om det finns certifikat till dig ligger det nedtill i rutan ”certifikat”. Om du har meddelande från oss, ligger det till höger i rutan ”Uppgifter/Avvikelser”. Om du behöver ladda upp intyg till oss, trycker du på ”Dokument” och använder knapparna där.

Befintliga kunder första gången

 1. I ett av de välkomstmeddelanden du fick från oss hittar du en webbadress inne i texten. Den börjar med https://. Kopiera denna med din musmarkör, och klistra in i din webbläsares adressfönster, och tryck på returknappen.
 2. Nu ska du få upp ett inloggningsfönster där du skriver in användarnamn och lösenord. Tryck retur.
 3. Du kommer till ett fönster med en orange ribba nedtill. Klicka på ribban utan att fylla i användarnamn eller lösenord.
 4. Du ska nu komma in på portalen. Om det finns certifikat till dig ligger det nedtill i rutan ”certifikat”. Om du har meddelande från oss, ligger det till höger i rutan ”Uppgifter/Avvikelser”. Om du behöver ladda upp intyg till oss, trycker du på ”Dokument” och använder knapparna där.

 

Nästa gång alla kunder loggar in

 1. Gå till www.ri.se (eller klicka här Länk). Scrolla till slutet på sidan och klicka på länken ”Logga in”.
 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord. Tryck på svarta knappen ”Login”.
 3. I nya fönstret klicka på fliken ”ECERT” upptill
 4. Du kommer till fönstret med en orange ribba nedtill. Klicka på ribban utan att fylla i användarnamn eller lösenord.

Vi jobbar intensivt med att förenkla inloggningen över de kommande veckorna och hoppas på ert överseende.

 

Byte av lösenord/nytt lösenord
1) Pröva först att logga in med instruktionerna enligt ovan innan du begär nytt lösenord.

2) Om du glömt ditt lösenord och måste ersätta detta ska du göra följande

3) Gå till www.ri.se. Scrolla till slutet på sidan och klicka på länken ”Logga in”.

4) På inloggningsfönstret ska du klicka på blå länken "Forgott your password". Följ instruktionerna.

 

SENASTE NYTT 2018-10-24 PROBLEM MED NLOGGNING TILL KUNDPORTAL

Tyvärr har vi problem med inloggningarna till vårt nya system.

Vår förhoppning är att det ska vara löst inom någon vecka. Fram tills problemet är löst går det bra att maila kompletteringar av ansökningar eller andra dokument till fragor.person@ri.se. Hit kan du även maila frågor om status på ditt ärende.

Årsrapport mailar du som vanligt till rapportering.person@ri.se.

Vi beklagar det inträffade och gör allt vi kan för att få ordning på inloggningarna till det nya systemet.

 

SENASTE NYTT 2018-10-10 Viktig info: Uppgradering till ny Kundportal

Vi på RISE personcertifiering genomför en uppgradering till en ny kundportal kallad Ecert.

Uppgraderingsarbetet innebär att:

 • Kundportalen för personcertifieringen ligger nere perioden 10-14 oktober 2018.
 • Dina tidigare uppgifter och dokument kommer att föras över till den nya kundportalen, Ecert
 • Detaljerad information om åtkomst till Ecert skickas i separat mail.
 • Från den 15 Oktober kommer du åt Ecert via ”Logga in” på www.ri.se (länk)

Har du frågor under tiden så når du oss precis som tidigare på fragor.person@ri.se eller på 010-516 63 00 (telefontid 8.00-12.00)

Skulle det vara svårt att nå oss på telefon så hör av dig via e-post.

Se även hjälpen här nedan hur nya Kundportalen ser ut, och hur du använder den. Klicka på bilderna för att se en större variant.

 

 

 

 

SENASTE NYTT 2018-09-26 Telefontider 08:00-12:00

I augusti införde vi fasta telefontider vardagar 08:00-12:00. Detta har fallit väl ut, och vi fortsätter därför med dessa tider tills vidare. Ett alternativ till telefonsupport är att skicka frågor via e-post till: fragor.person@ri.se

 

SENASTE NYTT 2017-11-08 - NY SÖKSIDA!

Från och med idag finns det en ny lösning för sökning av certifierade personer. Länk till sökningen finns i högermenyn och öppnas i nytt fönster. Ändringen innebär att du som besökare möts av en snabbare och mer modern lösning. 

  

SENASTE NYTT 2017-03-14

Hur gamla får kunskapsprov (tentamen) vara? Sedan 2017-01-01 gäller att prov får vara högst 2 år gamla såvida inte annat framgår av certifieringsregeln för en enskild ordning. Anledningen är att lagstiftning och bestämmelser ändras fortlöpande och vår bedömning är därför att resultat från prov måste vara erhållna i rimlig närtid.   

 

SENASTE NYTT 2017-03-01

För er som avser att borra energibrunn och för er som utför borrning har nu SGU publicerat den nya Normbrunn 16. Normbrunn är som tidigare en vägledning för att borra brunn och ger tips om vad man bör tänka på inför projekten. Nytt i denna version är borrning i förorenade områden, i vattenskyddsområden och borrningar av större anläggningar. Läs mer på SGUs sida här eller gå direkt till Normbrunn 16.

 

Att byta från annat certifieringsorgan
Om du redan har ett gällande certifikat från ett annat certifieringsorgan, men vill byta till RISE Certifiering kan du göra det när som helst, och då gör du så här: 1) Gå till länken "Ansökan". Där fyller du i de uppgifter som behövs på sidan, bl a att du vill byta certifieringsorgan, vilken certifieringstyp det gäller, namnet på  certifieringsorganet du lämnar, ditt certifikatsnummer och dina kontaktuppgifter. 2) Acceptera våra generella villkor samt att vi får hantera dina personuppgifter (GDPR). Därefter kommer vi att kontakta dig. 

 

Vill du ha vår hjälp att utveckla en ny certifiering?

Vi hjälper gärna till med projektstöd i samband med utveckling av nya certifieringar för kompetens- eller kvalitetssäkring inom ditt område. Tveka inte att kontakta vår tekniskt ansvarige Ulf Petersson för att få reda på hur vi inom RISE Certifiering kan hjälpa dig.

 

Kundwebben
Som vår kund har du möjlighet att få inloggning till vår kundwebb för att där sköta din certifiering från datorn, vilket är snabbt och smidigt. Logga in till kundwebben genom att klicka
här. Vanliga vägen att få inloggning är att först ansöka om certifiering online. Om du vill läsa handboken för vår Kundwebb hittar du den här.

 

Arbetsgång vid certifiering

Vanligtvis ingår följande delar i processen för en personcertifiering: kunden ansöker samt skickar in intyg för sin yrkesutbildning, arbetslivserfarenhet och tjänstgöring, liksom projekterfarenhet. I vissa fall erfordras även ett lämplighetsintyg. Ett eller flera godkända kunskapsprov hör också till kraven. Härefter utför certifieringsorganet en granskning, gör stickprov på referenser mm, för att därefter ta ett beslut i ärendet. 

Kunder som blir certifierade ska upprätthålla sin kompetens under certifierings-perioden. Ett vanligt sätt för kunderna att bidra med detta är att rapportera sina årliga aktiviteter som certifierad.

Den som blir missnöjd med ett beslut från RISE Certifiering kan vända sig till Certifieringsstyrelsen inom RISE. Anmälan kan göras via sektionschefen Stina Broberg Bergkvist på RISE Certifiering.

Certifierad Kontrollansvarig

Vi är ackrediterade för att certifiera kontrollansvariga enligt PBL.Läs mer...
Funktionskontrollant OVK.

Certifierad Sakkunnig
Funktionskontrollant

Vi är ackrediterade för certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter.Läs mer...

Certifierad Energiexpert

Vi är ackrediterade för certifiering av energiexpert.Läs mer...
Byggarbetsmiljösamordnare.

Certifierad Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)

Med en personcertifiering för BAS-P och BAS-U underlättas uppgiften för arbetsgivare att kvalificera sin personal för dessa uppgifter.Läs mer...
Brandsakkunnig.

Certifierad Sakkunnig
inom brandskydd

Vi är ackrediterade för denna certifiering.Läs mer...
Utemiljö

Besiktningsman Utemiljö

Vi certifierar besiktningsmän av utemiljö i överens-kommelse med BEUM.Läs mer...

Certifierad Entreprenad-
besiktningsman

Vi certifierar entreprenadbesiktningsmän i samverkan med SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund.Läs mer...
Trähusbyggare.

Certifierad Trähusbyggare

Vi certifierar trähusbyggare i samverkan med TMF. Läs mer...
Överlåtelsebesiktningsman.

Besiktningsman överlåtelse

Vi certifierar överlåtelsebesiktningmän i samverkan med SBR Byggingenjörerna.Läs mer...
Radontekniker.

Certifiering av sakkunniga inom radon

Vi certifierar radonkunnigaLäs mer...

Certifierad Brunnsborrare

Vi certifierar brunnsborrare i samverkan med SGU. Vi certifierar även brunnsborrningsföretag.Läs mer...

Certifierad Passivhusbyggare

Vi certifierar Passivhusbyggare i samverkan med Passivhuscentrum.Läs mer...

Certifierad Grundläggare

Certifiering av Grundläggare utförs av RISE Certifiering (fd SP Certifiering).Läs mer...
Grävmaskin

Certifierad Maskinsäkerhetsspecialist

Certifierad Maskinsäkerhets- specialist, tidigare utförd av SIS, sker numera hos oss på RISELäs mer...

Certifierad Miljörevisor

En certifierad miljörevisor kan utföra första- eller andraparts miljörevisioner. Du kan också arbeta som tredjepartsrevisor på uppdrag av ett certifieringsorgan.Läs mer...

Information Security Management Professional

Certifierad Information Security Management Professional, tidigare utförd av SIS, sker numera hos oss på RISE.Läs mer...

Certifierad Specialist Ledningssystem

Certifierad Specialist Ledningssystem, tidigare utförd av SIS, sker nu hos RISE Certifiering.Läs mer...

Certifierad Sakkunnig avseende kulturvärden (KUL)

Vi certifierar sakkunniga i kulturvärden.Läs mer...

Certifierad Besiktningsman lagerinredningar

Vi certifierar Besiktningsmän av lagerinredningar.Läs mer...

Certifierad Värdeförvaringstekniker är flyttad till SBSC

Vi certifierar Värdeförvaringstekniker.Läs mer...

Certifierad Byggprojektledare (BPL)

Certifierad ByggprojektledareLäs mer...

Certifierad Innovationsledare

Certifierad InnovationsledareLäs mer...

Certifierad Pannoperatör

Läs mer...
RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.