Övervakning av jordens atmosfär för säkrare satellitmätningar

En ny webbtjänst som förutspår atmosfäriska förändringar till följd av solaktivitet är resultatet av ett projektsamarbete mellan SP, Chalmers och Lantmäteriet. Webbtjänsten är till stor hjälp för att identifiera problem med satellitmätningar.

Vi är just nu på väg in i en period då solens aktivitet når sitt maximum. Aktiviteten orsakar förändringar i atmosfären, vilket påverkar satellitsignalerna så att det blir svårare att genomföra korrekta satellitmätningar. Vid större vägbyggen, husbyggen och andra anläggningsarbeten orsakar felmätningar stora och kostsamma förseningar när dyr utrustning inte kan användas till fullo.

Förutse hur situationen kommer att bli i framtiden

SP tillsammans med Chalmers och Lantmäteriet har under flera år drivit ett projekt för att kartlägga problematiken och förutse hur situationen kommer att bli i framtiden. Genom att kombinera kompetens inom atmosfärsfysik, signalbehandling och radiovågsutbredning med en världsunik svensk databas har gruppen tagit fram modeller för hur signalerna från satelliterna och därigenom mätningarna påverkas.

Webbmonitor

Resultatet är bland annat en webbmonitor som likt en väderrapport beräknar och visar var förändringarna uppstår. Därmed kan man snabbt se om orsaken till felmätningen ligger i atmosfären.

Monitorn nås fritt via nätet

Monitorn går att nå fritt via nätet och har blivit så populär att en liknande tjänst redan efterfrågas av andra länder. Den kommer också snart som app till smartphones. Redan nu används tjänsten av svenska företag, myndigheter, kommuner samt andra grupper som behöver noggranna mätningar.


 

Mätteknik

Vår styrka är kalibrering, där vi har Nordens bredaste utbud av tjänster, men även provning och utvärdering samt kursverksamhet och experthjälp är viktiga områden för oss. Läs mer...

Innehåll A-Ö

Allt innehåll på webbplatsen såsom våra tjänster, forskningsområden etc. presenterade med nyckelord i en lista från A till Ö.Läs mer...

Relaterad information

Se även

JonosfärsmonitorDokumentet öppnas i ett nytt fönster
RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.