Glödlampor, halogenlampor och lysrör

RISE har lång erfarenhet av mätningar på klassiska ljuskällor såsom glödlampor, halogenlampor och lysrör. Detta kommer väl till pass för karakterisering av framtidens ljuskällor, som ofta föreslås baseras på lysdioder.

Belysningens landskap förändras

Sedan hösten 2009 är det förbjudet att importera och tillverka vissa glödlampor inom EU, och allt eftersom tiden går faller fler och fler typer av lampor inom förbudet. Detta tvingar konsumenter att välja alternativa ljuskällor, och även om lysrör och lågenergilampor bygger på en välbeprövad teknik är variationen i kvalitet och ljusåtergivning påtaglig. Samtidigt pågår arbete med att reglera och i vissa fall begränsa mängden ljus och värmestrålning vi utsätts för på våra arbetsplatser och i vår vardag.

I detta landskap av nya, dyrare och ändrade belysningsvillkor finns RISE med sin expertis för konsumenttester, belysningsanalyser och provningar.

Framtidens belysning

I framtiden kommer en stor del av vår belysning att komma från halvledarbaserade källor, oftast samlade i begreppet LED (Light Emitting diode). Detta innebär ett helt nytt tankesätt i form armaturdesign och belysningsarkitektur, för att inte tala om vilken variation på lampor som erbjuds konsumenterna. Med en förhoppning om minskad energiåtgång och glesare lampbyten investeras stora summor i nya ljuskällor, som alltför ofta inte håller måttet.

I en marknad med både små och stora aktörer, är RISE en opartisk deltagare som tillhandahåller information om utvecklingen och vad som är viktigt att ta hänsyn till.

RISE följer utvecklingen

Genom att inventera marknaden, mäta upp och utvärdera upplevelsen av ljuset från nya belysningskällor hjälper vi designers och konsumenter att göra välavvägda val och minskar risken för felinvesteringar och missnöje.

RISE leder utvecklingen

I uppdrag från tillverkare, importörer, och andra försäljningsaktörer utför RISE karakteriseringar av prototyper och provobjekt. Genom att identifiera bristfälliga konstruktioner innan försäljning påbörjas höjs kvalitén på de produkter som når användarna.

Samarbete med branschen

RISE arrangerar varje höst en workshop på temat energieffektiv belysning, hittills med tyngdpunkt på utvecklingen av LED-produkter. Målsättningen för dessa workshops är att samla representanter för olika intressen och tekniklösningar, för att utgöra en kreativ mötesplats som för utvecklingen framåt.

Lysdioder som nästa generations belysningskälla

På uppdrag av energimyndigheten driver RISE ett treårigt projekt som ska utvärdera tekniska lösningar och analysera olika utvecklingsvägar inom lysdioder. Läs mer...

Belysningsmiljö

RISE hjälper dig att göra en komplett undersökning av ljusmiljön. En förbättring av t ex belysningsnivån ger många fördelar.Läs mer...

Fotometri och radiometri

Vi utför kalibrerar, mätningar och utvärderingar inom det optiska våglängdsområdet.Läs mer...

Relaterad information

Tjänster

Visa A-Ö ...

Verksamhetsområden

RISE Säkerhet och transport

Kontaktpersoner

Per Olof Hedekvist

Tel: 010-516 57 42

Stefan Källberg

Tel: 010-516 56 26

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.