Provning, teknisk utvärdering och certifiering

Produktcertifiering

SPs egen produktcertifiering, P-märkningen, tillämpas sedan 1990 på solfångare och sedan 2003 har vi varit med i ett europeiskt samarbete kring ”P-märkning på Europanivå” den så kallade Solar Keymark-certifieringen. I dag tar vi uppdrag i konkurrens med många stora labb ute i Europa och har bland annat provat och certifierat svenska, danska, spanska och kinesiska solfångare med Solar Keymark. Provning och Solar Keymark-certifiering av varmvattenberedare, ackumulatortankar och kompletta system är sedan 2012 en möjlighet för företag med exportambitioner. Hör av er till oss om våra erbjudanden! Mer om Solar Keymark-märkning av solfångare. Vår förteckning över Solar Keymark-certifierade solfångare uppdateras normalt i månadsskiftet.

SPs solsimulator
 

Solsimulator
SPs solsimulator utnyttjas ibland för solfångarprovningar, men i huvudsak för så kallad miljötålighetsprovning åt fordons- och elektronikindustrin.  
Beständighetsprovning och livslängdsbedömning

På SP har vi även lång erfarenhet av beständighetsprovning och livslängdsbedömning av både polymera och metalliska material inom området solenergi. Vi har tester för de flesta typer av material som förekommer i ett solfångarsystem och har dessutom lång erfarenhet från IEAs utvecklingsarbete inom området. Vi kan erbjuda en omfattande utrustningspark för accelererad åldring och mycket avancerad utrustning för utvärdering av testerna.
Mer information om vår verksamhet inom beständighet med avseende på solfångarkomponenter och -material finner du här.

Flasher

Utvärdering och certifiering av solelprodukter
SP satsar nu på att bygga upp kompetens och utrustning för att kunna erbjuda industri, myndigheter och beställare ett komplett program av tjänster inom provning, teknisk utvärdering och certifiering av solelprodukter. Vår ambition är att inom kort kunna erbjuda komplett provning av solcellsmoduler enligt IEC 61215/61646 och IEC 61730 och målsättningen är att inom en snar framtid bli ackrediterade. För konsumentmarknaden vill vi så fort som möjligt ta fram en kvalitetsmärkning för kompletta solelsystem i samarbete med europeiska kollegor.  

P-märkning av ackumulatortankar har varit möjlig sedan många år men intresset från industrin har saknats. Nu ser vi dock ett förnyat intresse i samband med krav på tankar och varmvattenberedare enligt Ekodesign- och Energimärkningsdirektiven men också som en spinn-off från Biosolprojektet.

RISE Research Institutes of Sweden, Tel 010-516 50 00, E-post info@ri.se

SP, Innventia och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner för näringsliv och samhälle.
Under 2017 kommer sp.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök gärna ri.se för mer information om RISE.